Skip to main content

Liefdesverhalen op 14 februari met Peter Drost e.a.

Peter Drost

Tijdens de Week van het Korte Verhaal hoor je bij ons op 14 februari de meest diverse liefdesverhalen van Guy de Maupassant, Remco Campert, Juan Gabriel Vásquez, Maarten ‘t Hart en A.L. Snijders. Deze editie grijpt plaats tijdens de landelijke Week van het Korte Verhaal.

De acteurs die deze verhalen tot leven brengen zijn: Peter Drost, Margo Dames en Yardeen Roos. En de klassiek-jazzy intermezzi komen van Clazzi, bestaande uit accordeonist Dirk Overbeek en cellist Job Huiskamp. Plus: de vertaler van Juan Gabriel Vásquez, Brigitte Coopmans, komt luisteren en napraten op het podium.

 • Zaal: Theater Bouwkunde, Deventer
 • Tijd: 20.30-22.30 uur

Dus aarzel niet langer en bestel je kaarten.

Peter DrostDe artiesten

Acteur en stemacteur Peter Drost studeerde aan de Toneelschool Maastricht en Arnhem, speelde daarna bij diverse theatergezelschappen en richtte in 1997 – samen met Loek Beumer – Toneelschap Beumer & Drost op. Peter is artistiek leider van dit gezelschap, dat furore maakte met klassiekers als Erik of het klein insectenboek. In  2016-18 speelde Peter in in de cast van het theaterspektakel Het Pauperparadijs. Naast zijn toneelwerkzaamheden is Peter Drost een veelgevraagd (stem)acteur voor tv-series, tv-commercials en filmproducties.


Margo Dames speelde in tv-series als Kees & Co en Madelief. In 1985 studeerde ze aan af van de Toneelacademie Maastricht. Daarna is ze vast verbonden geweest aan het Publiekstheater, dat inmiddels International Theater Amsterdam heet.

 

 

 

 

 

 

 


Yardeen RoosYardeen Roos rondde de toneelschool in Tel Aviv af en speelde bij verschillende Nederlandse theatergezelschappen, zoals Caroussel en ‘t Bos en in langlopende producties als Anne en Fiddler on the Roof. Op televisie was zij recent te zien in onder meer Gek van Geluk en Goede tijden, slechte tijden.

 

 

 

 

 


het duo ClazziClazzi is een jong en dynamisch duo bestaande uit accordeonist Dirk Overbeek en cellist Job Huiskamp. Ze brengen muziek die niet aan stijl gebonden, maar altijd stijlvol is.

Zowel Dirk als Job hebben hun wortels in de klassieke muziek, maar zijn daarnaast ook actief in de pop, jazz en theaterwereld. Deze veelzijdigheid is terug te vinden in hun repertoire. Klassieke werken, tango’s, jazz-standards en eigen composities, alles kan voorbijkomen.

Clazzi heeft in november 2019 de aanmoedigingsprijs gewonnen op het Prinses Christina Jazzconcours in het Bimhuis te Amsterdam. Daarnaast zijn zowel Job als Dirk ook laureaten van het klassieke Prinses Christina Concours.

Foto: Isabelle Renate la Poutré

3-12: Familieverhalen met Diederik van Vleuten e.a.

3-12: Familieverhalen met Diederik van Vleuten e.a.

Onze 21e editie op dinsdag 3 december heeft als thema Familieverhalen. Je hoort dan voordrachten door Diederik van Vleuten, Carla Hardy en Molly van Scherpenberg. De muziek is van de jonge muzikanten Marius & Noa Koch.

Ze gaan verhalen voorlezen van: A.L. Snijders, Sanneke van Hassel, Rob van Essen, Elke Geurts en Jean Rhys.

 • Op: dinsdag 3 december 2019
 • Om: 20.30 – 22.30 uur
 • Zaal: Theater Bouwkunde, Klooster 4 Deventer

Bestel je kaartjes direct bij Theater Bouwkunde.

flyer van de 21e editie

17-9: Verhalen vol verlangen

Onze eerste voorstelling van het komend seizoen staat in het teken van verlangen. We hebben veelal klassieke schrijvers gekozen om dit vaak ook weemoedige gevoel over te brengen. De meester daarin is zonder twijfel Anton Tsjechov. Naast van hem komen er verhalen van Joseph Roth, van Godfried Bomans en van Carry van Bruggen over het voetlicht bij Theater Bouwkunde. En als modern contrapunt: een kort verhaal van Mathijs Duyck uit De Gelukszoekers (2018), met geweldige tekeningen van Jelle Meys. Beide Vlaamse makers komen ook naar de voorstelling, om het maakproces van hun boek toe te lichten.

De uitvoerende acteurs zijn maar liefst:

En de muziek? Van de fantastische Johanneke ter Stege!

Bestel snel kaarten om deze bij voorbaat onvergetelijke avond mee te maken op 17 september a.s. bij Theater Bouwkunde.

Marcel Faber
Eva Heijnen Foto: Lauren Riha
Remco Melles
Johanneke ter Stege – foto: Femke Teussink

Onze voorstellingen in seizoen 2019-20

Wat een goede planning! We hebben de datums met Theater Bouwkunde (Deventer) vastgelegd voor het theaterseizoen 2019-2020:

Acteurs en verhalen maken we zo’n vier weken voor de voorstelling bekend, dus kom hier tegen die tijden weer terug.

Heb je blind vertrouwen in de selectie? Boek dan nu al kaarten boeken via de site van Theater Bouwkunde. Klik daarvoor op de datums hierboven.

Twee acteurs voor de avond van 17 september hebben al toegezegd: Marcel Faber (5e keer dat hij komt lezen) en Eva Heijnen.

 

Marcel Faber
Eva Heijnen
Eva Heijnen, foto Laurien Riha

14 mei: Afscheidsverhalen

Op dinsdag 14 mei is onze 19e aflevering, met het thema Afscheid. Je hoort er verhalen van onder meer de Rus Vladimir Nabokov en de Amerikaan Robert Coover. Plus: Mensje van Keulen en Dieuwke van Turenhout. Dieuwke komt ook luisteren en beantwoordt daarna vragen.

Er staan die avond drie acteurs voor je klaar om de verhalen tot leven te brengen: Stephanie Louwrier, Olaf Malmberg en Gunnar de Jong. De musicus Jan Terlouw Jr. helpt je tussen de verhalen te ‘schakelen’.

Kaarten bestel je direct bij de zaal waar zij optreden: Theater Bouwkunde, Deventer.

 

Stephanie Louwrier
Olaf Malmberg
Gunnar de Jong
Jan Terlouw junior

Wat maakt Tsjechov zo goed?

Altijd al benieuwd geweest waarom Anton Tsjechov geroemd wordt als ‘grootste verhalenschrijver’?

Je kunt dat nu te weten komen in de speciale extra lange podcast-aflevering van Uitgelezen Verhalen. Want we bestaan deze maand vijf jaar.

Je hoort maar liefst drie mooie verhalen en we voeren een gesprek over Tsjechovs leven en werk met Wouter van Oorschot, voormalig uitgever van de Russische Bibliotheek.

En als je nog nooit een podcast beluisterde: laat je niet afschrikken. Je hoeft niet per se iets te installeren of downloaden. Je kunt het programma ook gewoon in je webbrowser afspelen.

Foto Mark Kohn, schilderij Tsjechov van Osip Braz

En alsof het allemaal niet opkan, kun je ook nog door naar de bonus, met één langer verhaal: ‘Over de liefde‘ uit 1889, voorgelezen door de grande dame van het Nederlands toneel Petra Laseur.

Beste verhaal: ‘Poep’

CarlaHardy-ManonUphoff-Poep

Manon Uphoff schreef haar debuutverhaal Poep 25 jaar geleden. In deze aflevering van onze podcast-serie hoor je dat verhaal, voorgedragen door de actrice Carla Hardy.

Sommigen beschouwen dit verhaal het beste dat ooit in het Nederlands is geschreven. Beluister ook het gesprek met de jubilerende schrijfster over haar debuut, haar trouw-zijn aan korte verhalen schrijven en haar latere werk, leidend tot de nieuwe roman die in maart 2019 verschijnt: Vallen is als vliegen.

Ga naar de podcast-pagina, of luister hem in je favo-app op je foon.

19/2: ‘Probeer om te keren’


Uitgelezen Verhalen presenteert een boeiende avond op 19 februari. Het thema is: Probeer om te keren. In de verhalen die voorgedragen worden, staat een keerpunt in het leven van de hoofdpersoon centraal.

Dat gebeurt tijdens de Week van het Korte Verhaal (14-21/2). Auteur van verschillende korte verhalenbundels Sanneke van Hassel is daarbij aanwezig.

Op 19 februari komen drie actrices naar Deventer om voor te lezen. Dat zijn:

 • Hanna van Vliet, bekend van de musicals De Tweeling en Fiddler on the Roof en op tv in hoofdrol van Anne+,
 • Hymke de Vries die een lange staat van dienst heeft op het toneel en als stemacteur,
 • Isis Cabolet, die jong debuteerde in de soapseries Het Glazen Huis en Onderweg naar morgen, later gevolgd door de tv-series Penoza en Van God los.
 • Deventer’ singer-songwriter Lise Low neemt de muziek voor haar rekening.

Voor het eerst een compleet vrouwelijke cast in Uitgelezen Verhalen. En de schrijvers van de verhalen die aan bod komen zijn dat ook:

 • Marga Minco – De dorpsoudste
 • Manon Uphoff – Anastasia
 • Maartje Wortel Er moet iets gebeuren
 • Sanneke van HasselHet is Muis
 • Katinka Polderman4 mei
 • Dorthe Nors Wintertuin

Een avond om niet te missen dus. Bestel snel je kaartjes op de site van Theater Bouwkunde.

Hanna van Vliet - foto Zazie Stevens
Hanna van Vliet – foto Zazie Stevens
Hymke de Vries
Hymke de Vries
Isis Cabolet- foto Roeltje van de Sande Bakhuyzen
Isis Cabolet- foto Roeltje van de Sande Bakhuyzen
Lise Low
Lise Low

‘Verscholen verleden’: thema van 27 december

‘Verscholen verleden’: thema van 27 december

Op donderdag 27 december komen drie acteurs en een muzikante de zeventiende editie van Uitgelezen Verhalen onvergetelijk maken. Leòn Ali Çifteci, Margo de Geest en Sofie Joan Wouters gaan verhalen voorlezen van:

 • Isabel Allende
 • Merijn de Boer
 • Hugo Claus
 • Anton Tsjechov

En Roos Blufpand komt haar eigen repertoire zingen achter de vleugel, daarmee reagerend op de inhoud en sfeer van de verhalen.

Dus kom, want Ali, Margo, Sofie Joan en Roos komen ook!

Bestel je kaarten (€ 13/11,50) direct bij Theater Bouwkunde.

Verscholen verleden

Terugblik op Moederdag-editie

Vastert van Aardenne leest voor

Aflevering 16 van Uitgelezen Verhalen stond in het teken van de Moeder; verhalen over moeder-zijn en kind-van-een-moeder-zijn – het was immers gauw Moederdag. Drie acteurs en een muzikant vulden het thema onvergetelijk in, met een mooie selectie verhalen en prachtige muziek. Helaas kon de aangekondigde actrice Margo de Geest door ziekte op het laatste moment niet meedoen, maar ze werd uitstekend vervangen door Ingeborg Wieten.

Ingeborg Wieten leest Annelies Verbekes verhaal ‘Prins’.

Job Römer leest Rob Essens verhaal ‘De Amerikanen’

 

Vastert van Aardenne leest Joost Vandecasteeles ‘Hand tot mond’.

Lotte Pen speelt haar eigen composities.

Presentator en samensteller Pieter van Scherpenberg opent de avond.